Otkritje...

Galerija

Recepti

Recenzije

Kalibracija

Naslovnica

Fotografija nije samo trčanje za svjetlom, traganje za nečjim okom, nije samo skupljanje raznoraznih nagrada. Nekome za nagradu treba samo malo više sreće, malo spretnije oko, no i takvima često nedostaje detalj u sjeni, ili bi željeli spasiti jednu jedinu (pregustu) snimku na negativu. Tad uzimamo PhotoShop ili kemikalije.

U današnje vrijeme digitalne fotografije, ili barem fotografije koju možemo doraditi svojim računalima, fotokemija izgleda nepotrebnom. No, pokušajte od svoje slike u računalu načiniti fotografiju veličine 30x40 cm... Teško. Izvedivo, ali skupo. Preporučljiva "težina" crno-bijele slike za savršen računalni ispis je 28.4 Mb, PhotoShop, aplikacija koja je standard za manipulaciju slika, treba RAM-a oko 3x više od veličine slike plus 10-tak mega za komociju same aplikacije. Kad dodate RAM potreban za operativni sustav doći će te do 100+ MB RAM-a... samo za crnobijelu fotografiju! A onda još uračunajte uslugu skeniranja i osvjetljavanja vašeg djela, te naravno potrebu da ipak načinite nekakvu fotografiju prije svega. I na koncu - raster je ipak prisutan.

Da ne duljimo, donosit će mo vam recepte za svakojake efekte u srebru. Skupljani su nekoliko desetaka godina (čak mogu reśi i nekoliko generacija: najbolji mekani razvijač za niskozrnate filmove jakog kontrasta je iz bilježnice mog pokojnog djeda.)

Još samo jedan dodatak: svi recepti su isključivo za crno-bijelo fotografiju!

Kemikalije...

Negativ razvijači:

Pozitiv razvijači:

Prekidači:

Fiksiri:

Oslabljivači:

Toneri:


Copyright ©: Janko Belaj; Zagreb, 1998.